با عنوان : مطالعه کارایی علف‌کش‌های مختلف بر کنترل علف‌های هرز و عملکرد لوبیا

در ادامه مطلب می توانید تکه هایی از ابتدای این پایان نامه را بخوانید

و در صورت نیاز به متن کامل آن می توانید از لینک پرداخت و دانلود آنی برای خرید این پایان نامه اقدام نمائید.

دانشگاه آزاد اسلامی

واحد ارسنجان

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.Sc.)

شما می توانید مطالب مشابه این مطلب را با جستجو در همین سایت بخوانید                     

گرایش: زراعت

شما می توانید تکه های دیگری از این مطلب را در شماره بندی انتهای صفحه بخوانید              

عنوان:

مطالعه کارایی علف‌کش‌های مختلف بر کنترل علف‌های هرز و عملکرد لوبیا

استاد راهنما:

دکتر حمیدرضا میری

استاد مشاور:

دکتر برمک جعفری حقیقی

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی گردد

تکه هایی از متن به عنوان نمونه : (ممکن می باشد هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود اما در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل می باشد)

چکیده

به مقصود مطالعه کارایی علف‌کش‌های مختلف بر کنترل علف‌های هرز و عملکرد لوبیا، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌هاي کامل تصادفي با 3 تکرار در بهار سال زراعی 93-1392 در شهرستان سپیدان اجرا گردید. فاکتورهای آزمايش شامل 3 تیمار مصرف علف‌کش گالانت (1 لیتر در هکتار)، بنتازون (2 تا 3 لیتر در هکتار)، و تریفلورالین (5/2 لیتر در هکتار) بود. تیمارها شامل (مصرف گالانت به تنهایی، ترفلان به تنهایی، بنتازون به تنهایی، گالانت + ترفلان، گالانت + بنتازون، بنتازون + ترفلان، گالانت + ترفلان + بنتازون و شاهد بدون مصرف علف‌کش)، بود. نتایج نشان داد که کاربرد علف‌کش‌ها به صورت مخلوط با هم تاثیر بیشتری نسبت به کاربرد آنها به صورت تنهایی داشت. همچنین با ترکیب هر سه علف‌کش با هم تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه لوبیا افزایش معنی‌داری داشتند. تیمار علف‌کش گالانت + ترفلان + بنتازون بیشترین تاثیر را بر کنترل تراکم و وزن خشک علف‌های هرز رایج در مزرعه داشت. در نهایت بهره گیری از تیمار گالانت + ترفلان + بنتازون با داشتن بیشترین (32/1449 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه لوبیا، به عنوان بهترین تیمار شناخته گردید.

کلمات کلیدی: لوبیا، علف‌کش، علف‌هرز

1-1- لوبیا

لوبيا از آمريكا منشاء گرفته می باشد. اين گياه قبل از كشت در آمريكا در دنياي قديم ناشناخته بود، اما بعد تبديل به يك محصول عمده در اروپا و آمريكا گرديد. مدارك باستان شناسي مربوط به آمريكاي جنوبي يعني پرو نشان مي‌دهد كه دوره اهلي شدن آن به 5 تا 6 هزار سال قبل از ميلاد بر مي‌گردد. لوبيا با نام‌هاي انگليسي Bean، Common Bean،Dry Bean ، و نام علمي Phaseolus vulgaris داراي 22 = n2 كروموزوم بوده و گياهي خودگشن می باشد (حاجی آقا بزرگی، 1376). از نظر گیاه‌شناسی نیز گياهي می باشد يكساله، بالارونده يا بوته‌اي كمي كرك‌دار با ريشة عمودي و جانبي توسعه يافته و گاهي داراي گره‌هاي كروي می باشد. برگ‌های آن متناوب و سه قسمتي می باشد. شكل غلاف خطي حداكثر به طول 20 سانتي‌متر، راست و گاهي كمي منحني با منقار برجسته می باشد. غلاف‌ها هنگام رسيدگي تازه، به رنگ سبز يا زرد، گاهي بنفش يا مايل به قرمز يا نواري هستند. دانه‌ها از نظر اندازه و شكل و رنگ بسيار متنوع‌اند. دانه‌هاي تخم‌مرغي، تقريباً كروي يا قلوه‌اي شكل هستند که دارای پروتئین زیادی می باشد (جدول 1-1 و 1-2). جوانه‌زني بذر نيز به صورت اپي‌جيل می باشد. دو برگ ابتدايي (اوليه) ساده و متقابل بوده و برگ‌هاي متناوب و پر برگچه‌اي مي باشند. منشاء لوبیا ایران بوده و از جنس و گونه Phaseolus vulgaris ، فرم بوته رونده و رشد نامحدود و محدود (تیپ 3-1)، متوسط ارتقاع 50-90 سانتی‌متر، دوره رشد و نمو 105 روز که وزن صد دانه آن حدود 34 تا42 گرم می باشد (باقری و همکاران، 1376).

 

جدول 1-1- مقایسه درصد پروتئین موجود در غذاهای گیاهی و حیوانی
غذای گیاهی / درصد پروتئین غذای حیوانی / درصد پروتئین
برنج 8 گوشت تازه 15 تا 20
لوبیا 26 ماهی 10 تا 15
نخود 25 تخم مرغ 16
سیب زمینی 2 شیر 3/3
هویج 2/1 کره 6/0

جدول 1-2- میزان مواد در 100 گرم لوبیای سبز
آب 86 گرم پروتئین 1/6 گرم
چربی 2 گرم مواد نشاسته ای 4/5 گرم
سدیم 4 میلی گرم پتاسیم 150 میلی گرم
کلسیم 50 میلی گرم فسفر 35 میلی گرم
آهن 6 میلی گرم ویتامین A 540 واحد
ویتامین B1 16 میلی گرم ویتامین B2 1 میلی گرم
ویتامین B3 5 میلی گرم ویتامین C 15 میلی گرم
اینوزیت 75 میلی گرم ساکارز 1/5 میلی گرم

1-2- خصوصیات اکولوژیکی

روزهای گرم و شب‌های خنک برای رشد لوبیا مناسب می‌باشد. دمای مورد نیاز برای رشد آن در روز 20 تا 28 درجه و در شب 15 تا 20 درجه سانتی‌گراد می باشد. دمای بیش از 30 درجه مناسب رشد آن نبوده و دمای بیش از 35 درجه سانتی‌گراد برای رشد آن نامناسب می‌باشد و نسبت به طول روز خنثی می‌باشد. معمولاً 30 تا 40 روز بعد از کاشت شروع به گلدهی می‌کنند. دوره گلدهی معمولاً یک ماه می باشد. در رقم‌های رشد نامحدود و زمان رسیدن غلاف‌ها متفاوت می باشد. تنش‌های محیطی به ویژه خشکی بر روی رقم‌های لوبیا تاثیر نامطلوب در عملکرد ایجاد می کند. بهترین pH برای رشد لوبیا 6 تا 7 می‌باشد (باقری و همکاران، 1376).

1-3- تناوب

مقصود از تناوب زراعی کشت محصولات مختلف با ترتیب معین در یک مزرعه می‌باشد. اجرای صحیح تناوب زراعی با منابع زیادی از قبیل افزایش محصول، افزایش ذخیره مواد آلی خاک، بهره گیری موثر از مواد غذایی خاک، کاهش خسارت فرسایش، بهره گیری موثرتر از کودهای شیمیایی و حیوانی، کنترل علف‌های هرز، آفات و بیماری‌ها همراه می باشد. در بهترین تناوب برای لوبیا، اغلب منافع فوق برآورده می گردد. تناوب لوبیا- گندم یا جو و یا لوبیا – گندم یا جو- آیش در بیشتر مزارع لوبیا کاری رعایت می گردد (باقری و همکاران، 1376).

1-4- مرحله کاشت

1-4-1- آماده سازی زمین

خاکی که برای کشت لوبیا در نظر گرفته می گردد بهترین محصول در خاک‌های سبک و غنی به اندازه کافی عمق داشته و در قسمت سطحی نرم و حاصل‌خیز باشد. به گونه کلی هدف از تهیه زمین لوبیا زیر خاک بردن بقایای گیاهی، از بین بردن علف‌های هرز، زیر خاک کردن مواد تقویت کننده، حفظ رطوبت موجود در خاک، ایجاد نفوذ پذیری، نرم کردن و افزایش عمق خاک زراعی می‌باشد.

1-4-2- تهیه زمین

شامل مراحل مختلفی می باشد که با در نظر گرفتن روش زراعت (مکانیزه و سنتی)، بافت خاک و نوع تناوب ممکن می باشد تفاوت‌هایی داشته باشد. شخم پاییزه بر شخم بهاره ترجیح داده می گردد، زیرا آب بیشتری ذخیره شده و یخ آب حاصل کلوخه‌ها را خرد می کند، همچنین فرسایش حاصل از جاری شدن آب کاهش یافته و بقایای گیاهی و علف‌های هرز در زیر خاک زودتر پوسیده می شوند. در بهار به محض اینکه زمین گاورو گردید از دیسک یا کولتیواتور برای خرد کردن کلوخه‌ها بهره گیری می گردد. جهت تسطیح مقطعی لازم می باشد ماله‌ای در سطح خاک زده گردد تا بستر مناسب برای کشت بذر فراهم گردد. در روش هیرم‌کاری پس از تسطیح زمین به کمک دستگاه مرزبند، ابعاد کرت‌ها مشخص شده و زمین لازم برای کاشت آماده می گردد. قبل از کاشت، کود مورد نیاز بر اساس توصیه کودی در خاک توزیع می گردد (باقری و همکاران، 1376).

1-4-3- تراکم بوته و میزان بذر

در کشت‌های ردیفی فواصل 50 سانتی‌متر بین ردیف و 5 سانتی‌متر روی ردیف، فاصله کاشت به شمار می رود اما در شرایط کرتی بهره گیری از آرایش مربعی بهترین عملکرد را دارد. تعداد 40 بوته در متر مربع بهترین تراکم تشخیص داده شده می باشد. با در نظر داشتن وزن صددانه رقم لوبیا که حدود بین 34 تا 42 گرم می‌باشد، به گونه متوسط مقدار مصرف بذر لوبیا چیتی در کشت مکانیزه 200-180 کیلوگرم در هکتار می‌باشد. عمق کاشت مناسب برای کاشت در شرایط هیرم 20-10 سانتی‌متر می باشد. در روش کشت سنتی (دست نشان) مقدار بذر مصرفی با در نظر داشتن فواصل کاشت که معمولاً به ابعاد 15Í 15 ، 20Í 15 و 20Í 20 می‌باشد، به گونه قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد و تقریباً به اندازه نصف بذر مصرفی در روش مکانیزه می‌باشد. مصرف بذر در لوبیا سفید و قرمز به عواملی زیرا اندازه بذر، قوه نامیه، درجه خلوص، روش کاشت و غیره وابسته می باشد. معمولاً در کشت مکانیزه تا80 کیلو و در کشت سنتی 120 کیلو در هکتار مصرف می گردد. بایستی کوشش نمود حتی المقدور از بذور مادری و گواهی شده جهت کاشت بهره گیری گردد و قبل از کاشت با یک قارچ‌کش ضدعفونی گردد. عمق کاشت در زمین‌های رسی 5 سانتی‌متر ودر زمین شنی 10 سانتی‌‌متر در نظر گرفته می گردد که این خود تابع عوامل مانند شرایط آب و هوایی، اندازه بذر، جنس خاک، رطوبت زمین و ویگور بذر می‌باشد (باقری و همکاران، 1376).

1-5- تاریخ کاشت

تاریخ کاشت لوبیا بسیار مهم بوده و بایستی به گونه‌ای انتخاب گردد که مرحله حساس رشد آن به ویژه گلدهی با گرما و خشکی تابستان مواجه نشود. همچنین رسیدن محصول به سرمای پاییزه برخورد نکند. تاریخ کاشت در استان‌های لوبیا کاری کشور متنوع می باشد به طوری که از اوایل فروردین (لرستان) تا اواخر تیرماه (بعضی مناطق مرکزی) کشت لوبیا نظاره شده می باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده در ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا در خمین، 20 اردیبهشت تا 15 خرداد تاریخ مناسب کاشت بوده و بهترین تاریخ کاشت هفته اول خرداد به شمار می رود. یکی از مشکلاتی که برای تاریخ کاشت لوبیا کاشت در هنگام به دلیل آبیاری گندم می‌باشد. به بیانی دیگر، به دلیل محدودیت آب آبیاری، کاشت لوبیا تا تکمیل آب گندم امکان پذیر نمی‌باشد. لذا کشت دیر هنگام موجب کاهش عملکرد در لوبیا می گردد. در هر حال درجه حرارت در زمان کاشت نباید کمتر از 10 درجه باشد.

تعداد صفحه :103

قیمت : شش هزار تومان

***

—-

پشتیبانی سایت :        ———-        serderehi@gmail.com